Cine imi da o explicatie incontestabila

paradoxului lui Zenon, cel cu Ahile si cu brosca testoasa?

Acest paradox, incearca sa demonstreze ca, daca avem doi concurenti care se intrec la viteza, cel care are avans nu va fi teoretic ajuns niciodata. Exemplicarea o face folosindu-l pe Ahile , cel iute de picior si o broasca testoasa (simbolul intelepciunii de la acea vreme). Daca presupunem ca Ahile e de 10 ori mai rapid ca broasca, care insa are un avans de 10 km, bunul simt ne spune ca, dupa 11 Km si ceva, Ahile o va saluta din mers, trecand ca TGV-ul pe langa. Daca luam insa filosofic toata treaba, lucrurile nu stau chiar asa. Ca sa ajunga in punctul unde e broasca testoasa, Ahile trebuie sa ajunga inainte in punctul unde initial a fost broasca testosa. Dar, ea nu mai e acolo, ci se misca, putin, dar se misca. Apoi, Ahile, ca sa ajunga in acel nou punct unde se afla acum broasca, ii ia un timp f oarte scurt, dar, broasca iar nu mai e acolo, ci s-a miscat, de data asta cu si mai putin (dar s-a miscat).  Intelegeti ideea.

Ok, stiu cum e matematic, e un sir infinit cu o limita finita, dar asta nu e doar un “workaround” ?.  Adica matematica nu incearca oarecum sa pacaleasca logica? Logic, daca presupunem ca cineva masoara de fiecare data cand Ahile ajunge la locul unde a fost initial broasca, ar trebui sa masoare de un infinit de ori, concluzia fiind ca broasca nu va fi niciodata ajunsa . E interesant si modul cum sunt reprezentati Ahile si broasca, ca puncte? Dar punctele nu au dimensiune, deci cum pot sa se miste?

Chiar sunt interesat sa aud opiniile voastre? Cum credeti ca Ahile ajunge broasca?

3 thoughts on “Cine imi da o explicatie incontestabila

  1. Pai e simplu. E vorba de infinit de puncte. Distanta dintre cei doi se masoare in infinit de puncte si punctulete. E multa vorbareala, dar unele lucruri se iau ca atare. 🙂 Iti spun sincer ca in facultate nu m-au pasionat prea mult paradoxurile, logica nici atat. Insa intr-adevar, e vorba de putina stiinta, putina logica si un strop de filosofie.

  2. Nu poti spune ca Ahile nu va ajunge NICIODATA broasca pentru ca, pe parcursul desfasurarii “concursului”, timpul nu tine la infinit. Adica dupa un infinit de masuratori, timpul efectiv al intrecerii tinde la un numar fix, care limiteaza problema doar la timpul respectiv. Astfel ca Ahile nu va ajunge niciodata broasca in limita aceea de timp impusa de metoda de rezolvare folosita.

  3. *timpul nu tinde la infinit – acolo la sfarsitul primei propozitii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *