Oradea – un oras frumos?!?

De Oana Pop.

Candva Oradea era un oras cu adevarat frumos, dar astazi nu mai are nimic din farmecul de alta data. Drept marturie stau vechile poze ale orasului unde vedeai imagini de-a dreptul parisiene. Din pacate in ziua de astazi Oradea este doar o umbra a vestitului oras de alta data. Ne-au mai ramas doar cateva cladiri din orasul vechi care si ele multe in paragina.

Dar ce frumoas arata Primaria zugravita si refacuta. Cu toate acestea primaria orasului nu isi da prea mare interes pentru istorie. Nu prea ii vad interesati sa restaureze vechi cladiri care ar incanta atat de mult turistii si ne-ar aduce si mai multi de cati vin acum. Daca mergi pe strada Iosif Vulcan, inspre Republicii vezi o strada frumoasa, poate candva, dar cu multe cladiri de la sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900. Din pacate majoritatea sunt in paragina, daca mai si te uiti in sus vei ramane surprins de frumusetea statuilor care odinioara impresionau frumusetile autohtone cu rochii de epoca din trasurile trase de frumosi cai. Astazi este doar o strada prafuita si murdara, cu case in paragina. Totusi am observat cu totii ce frumos arata cladirile renovate de pe Republicii, oare de ce nu se da mai mult interes pentru a face un oras mai frumos si mai european??

Oradea are potential, dar nu prea are oameni care sa-i ofere imaginea mult dorita cred ca, de multi oradeni. Spatiile verzi au cam disparut cu desavarsire iar parcul nostru 1 Decembrie este saracul cam in paragina. In afara de fantanile arteziene care mai salveaza cat de cat aparentele restul parcului este jalnic. Gazonul care anul trecut abia fusese pus astazi este o ramasita iar frumoasele statui in miniatura au ajuns batjocura “vagabonzilor” nocturni. Unde este politia comunitara si jandarmii care ar trebui sa mentina ordinea?
As vrea sa vad ca primarul nostru si cei care ne reprezinta chiar isi dau silinta si arata ca i-am votat deoarece au meritat. As vrea sa vad un oras mai frumos si mai curat si cu mai multa veerdeata. Cer prea mult?

1 thought on “Oradea – un oras frumos?!?

  1. Deocamdata sunt multumit de cum evolueaza Oradea de 1 an incoace. Exista din ce am auzit proiecte legate de refacerea fatadelor cladirilor vechi dar cred ca trebuie sa contribuie si proprietarii la asta in schimbul unor beneficii (scutirea de impozit). Exista un proiect de 5 ani si pentru renovarea Cetatii, rezultatele deci nu se vor vedea peste noapte. Iar politia comunitara deocamdata face curatenie pe malul Crisului, caci pe strada nici eu inca nu i-am vazut.

    Va veni si randul parcurilor, chiar pentru exista multe de facut probabil nu sunt o prioritate. Primarul a inceput cu infrastructura (centura, poduri, parcari, parc industrial etc), asa cum e si normal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *