De ce-l citim pe Zoso?

Zoso (Vali Petcu) , bloggerul pe care mulţi îl critică (însă e drept, mulţi îl şi laudă) este unul dintre cei mai citiţi jurnalişti din online-ul românesc. Nici nu ştiu dacă e corect termenul de jurnalist pentru nişte oameni care îşi publică părerile, îşi spun necazurile şi bucuriile nu pe hârtie ci pe ecranul monitoarelor noastre, şi mai puţin informează. Se poate discuta mult pe marginea acestui subiect. Revenind la zoso, statistica pe luna trecută este una care i-ar face invidioşi pe mulţi: „aprilie 2008
There are currently 6,203 posts, 83,439 comments and 144 tags. “. Asta înseamnă 86.485 de vizitatori unici şi 473.738 de vizualizări. Impresionant în opinia mea. Oare care sunt motivele (cauzele) acestui succes
? Eu m-am gândit la câteva, nu ştiu dacă acestea sunt cheia succesului pentru un blogger (până la urmă toţi suntem diferiţi, deci e normal ca să ne expunem gândurile într-un mod diferit), dar la el a funcţionat.

Zoso scrie mult. Foarte mult. Nu mă refer aici la numărul de cuvinte, la bla bla-uri, ci la numărul post-urilor sale. De exemplu, pe luni, 26 mai 2008, când eu scriam rândurile acestea, zoso avea 8 însemnări pe blog. E foarte mult. În total are 642 de pagini scrise, 642 de motive de a da „next page” prin blog-ul lui.

Zoso scrie de demult. Mai exact din 15 mai 2005, o perioadă când blogging-ul, mai ales cel mioritic abia înflorea. Fiind printre primii, e normal să-şi atragă cititorii, mulţi dintre ei rămânându-i fideli şi azi. Asta e „soarta” deschizătorilor de drumuri.

Scrie variat. Acesta e unul dintre motivele pentru care şi-a creat o bază de cititori foarte numeroasă. Parcurge toate subiectele care l-ar interesa pe cititor, de la campania electorală, la frustări personale, la informaţii foarte folositoare pentru unii sau alţii, la fun pur si simplu. Faptul că nu ştii despre ce va scrie posturile următoare, că nu e un blog de nişă, te face curios să revii, să vezi, oare despre ce a mai scris zoso?

Zoso scrie bine. Acum mulţi o să-mi reproşaţi, dar chiar scrie bine. E coerent, ştie să-şi expună ideile, poate fi obiectiv sau din contră. După părerea mea, un blog prost scris nici nu va avea în veci vizitatori mulţi. Bine, are şi multe însemnări slabe, foarte slabe. Dar marea majoritate sunt post-uri bune şi foarte bune. Şi scrie corect, specificând tot timpul sursa, fără să ia content din altă parte. Lăsând la o parte faptul că uneori prea obsedat de spam (care întradevăr e una dintre cele mai mari bube ale internetului), Zoso e după părerea mea unul dintre bloggerii români care chiar ştiu ce spun şi spun ce ştiu.

Sigur mai sunt numeroase motive pentru care Zoso e în fruntea bloggerilor români, însă acestea sunt după părerea mea cele mai importante. Iar acum, zvonul că ar face cam 2000 de euro pe lună din blogging, nu mă mai miră. Este un model de succes în online-ul românesc, care este din păcate prea zbuciumat şi prea plin de non-valori. Dar se va schimba, pentru că vor veni mai mulţi oameni ambiţioşi, cu idei şi foarte muncitori. Mai mulţi „Zoso”.

1 thought on “De ce-l citim pe Zoso?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *