Eu vreau să fiu actor!

Ziua de 4 ianuarie 2012 a fost una plină de emoţii pentru orădenii ce au profitat de şansa de a deveni actori de figuraţie în următorul film a lui Marian Crişan.

În data de  4 ianuarie 2012, orădeni de toate vârstele s-au adunat la Teatrul Regina Maria pentru a-şi încerca şansa la castingul pentru figuraţie organizat pentru următoarea producţie cinematografică a regizorului salontan Marian Crişan intitulată “Iguanele”.

Chiar înainte de orele 15:00, holul teatrului forfotea de persoane dornice să-şi împlinească visul de a deveni actori într-o producţie care se anunţă a fi un nou succes a cunoscutului regizor. Cea mai plăcută surpriză a fost prezenţa în număr mare a persoanelor de vârsta a treia, care au dat dovadă de un entuziasm debordant, demonstrând că talentul şi pofta de viaţă nu au limită de vârstă.

Arta nu cunoaşte vârstă

Emoţiile şi energia pozitivă degajate de cei prezenţi au făcut ca evenimentul să ia o conotaţie deosebită pentru organizatori, aceştia având o dovadă clară că încă mai exista persoane care sunt dispuse să se implice în arta cinematografică românească, fără a ţine cont de aspectul material. „Am vrut să mă lămuresc despre ce e vorba aici”, declară Crişan Vasile în vârstă de 80 de ani. “Eu mereu am participat la activităţi artistice şi mi-a plăcut să mă integrez intr-un astfel de mediu. În pofida vârstei eu nu mă las, aşa că am decis să-mi încerc norocul la această preselecţie”, a adăugat octogenarul.

Dat fiind faptul că subiectul principal al filmului nu a fost încă divulgat, semnele de întrebare ridicate asupra acestui aspect au dus la rumori şi speculaţii printre “actorii amatori” prezenţi. “Am auzit că va apărea şi o trupă rock în film…”, declară Crina Şipoş. “Oricum casting-ul acesta m-a tentat pentru că îmi doresc neapărat un rol în filmul lui Marian Crişan. Mi se pare antrenant să joci într-un film, fie ca şi figurant. În adolescenţă am fost tentată să dau la IATC, aşa că mereu am rămas în suflet cu visul de a realiza ceva pe plan artistic”, a continuat aceasta.

Emoţie şi dorinţă de afirmare

Printre zeci de poze şi seturile de întrebări adresate fiecărui aspirant la rolul de figuraţie, s-au remarcat şi câteva doamne de vârsta a treia care s-au dovedit a fi pline de energie şi dorinţă de a se integra în viaţa artistică. “Am o fire artistică si spontană -dintotdeauna mi-am dorit să fac Şcoala de Arte, fiind atrasă de aceasta latură. Consider că la orice varsta ne putem realiza visul. Când am auzit de la copiii mei de casting, nu am mai stat pe gânduri şi am venit aici.”, a declarat Doina Vâlciu, în vârsta de 62 de ani.

P.C Viorica, în vârstă de 70 de ani nu a fost interesată deloc de aspectul pecuniar, prezentându-se la casting doar din dragoste pentru film: “Toată viaţa mi-a plăcut să fiu în mişcare şi să mă implic în activităţi artistice. Partea financiară nu m-a tentat deloc…am venit pentru a încerca să-mi împlinesc dorinţa, pentru că iubesc arta cinematografică.”

Nu puţini au fost adolescenţii care au dorit să se iniţieze în arta şi să vadă ce implică un rol într-un film: “Am venit la casting din plăcere…pentru a încerca o experienţă nouă. Nu am mai avut de-a face până acum cu lumea artistică, însă consider că există un început pentru orice.”

Peste 150 de potenţiali actori

Pe parcursul celor trei ore de selecţie, responsabilul casting-ului de figuraţie, actorul orădean Ciprian Ciuciu a întâlnit oameni receptivi şi plini de entuziasm: “La preselecţie s-au prezentat peste 150 de persoane cu vârste între 4 şi 82 de ani”, a declarat actorul. “Pot spune astfel că am găsit aproape toate tipurile de persoane de care avem nevoie. Participanţii s-au dovedit a fi deosebit de receptivi, deschişi pentru experienţe noi şi plini de viaţă. Persoanele în vârstă s-au dovedit a fi extrem de entuziasmate la ideea că ar putea obţine un rol în film. Aşteptăm acum decizia lui Marian Crişan”, a adăugat Ciuciu.

“Iguanele” – o peliculă promiţătoare pentru 2012

Regizorul Marian Crişan este deosebit de încrezător în noul proiect cinematografic “Iguanele” ce urmează să fie lansat pe parcursul acestui an: “ Prefer să nu divulg subiectul filmului, însă garantez o producţie profesionistă şi o idee sinceră,  aşa cum am obişnuit până acum cinefilii din România”, a declarat acesta.

Filmarile vor începe la sfârşitul lunii ianuarie şi vor fi realizate în Oradea, Salonta şi Arieşeni. “La fel ca şi pentru “Morgen”, vom filma în zona Bihorului”, explică Marian Crişan. “ Cu toate că distribuţia nu este încă în formatul final, pot spune că am ales până acum actori de la teatrele din Oradea şi Cluj Napoca. Vom începe filmările la sfârşitul lunii ianuarie şi am speranţa ca în toamna acestui an să avem premiera filmului.”, a adăugat regizorul.

Marian Crişan – un regizor de talie internaţională

Marian Crişan se numără printre regizorii români ce a reuşit să reprezinte România cu succes în cadrul celor mai cunoscute     festivaluri de film internaţionale. Premiul Palme d’Or de la Cannes pentru scurtmetrajul “Megatron” sau nominalizarea la Oscar pentru “cel mai bun film străin” cu pelicula “Morgen” sunt doar câteva dovezi ale deosebitului palmares al tânărului regizor. Acesta din urmă a mai obţinut premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic în 2010. “Morgen” a fost filmat tot în Bihor şi a avut în distribuţie actori orădeni, bucurându-se de un amplu succes printre iubitorii de film, prin ideea originală şi modalitatea sinceră de abordare.

Mădălina Mihăescu

2 thoughts on “Eu vreau să fiu actor!

  1. Bine ai revenit!!!! plus că articolul e foarte informativ… pe mica mea planetă ştirile nu prea ajung, aşa că mă bazez pe tine să mă informezi!

  2. Am si eu o fck’ing intrebare, si anume daca vreau sa ma fac actor….unde ar trebui sa merg sau ce ar trebui sa fac mai precis. Asta tinand cont de faptul ca nu am specializare in domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *