E mai bine în trei?

Se pare că da. Cel puţin aşa au spus cei de la AMD când au lansat procesorul cu 3 nuclee Phenom X3. Vârful de gamă în cadrul acestor modele de procesoare Triple-Core este modelul 8750, care are preţul la emag.ro de 442,18 RON. Acesta are o viteză de lucru de 2400 Mhz, care coroborat cu inovaţiile fratelui mai mare (Phenom X4, cu 4 nuclee), fac din acest procesor o alternativă viabilă pentru toţi cei care doresc cel mai bun raport performanţă / preţ.

Care erau circumstanţele de dinaintea lansării acestui procesor? AMD lua bătaie la aproape toate capitolele. ]n lupta cu Intel. Datorită deficienţelor tehnologice, noile procesoare Phenom X4 nu puteau atinge viteze mai mari de 2,5 Ghz un deficit greu compensabil. Intel şi-a lansat în acest timp procesoarele fabricate în tehnologia 45nm, nume de cod Penryn. Procesoarele din familia T9xxx au adus un plus de performanţă nemaiîntâlnit. Anunţata lansare a procesoarelor Nehalem, considerate ca având cea mai radicală schimbare de arhitectură de la Pentium Pro încoace, nu putea decât să stârnească panică printre oficialii AMD. În situaţia în care benchmark-urile arătau clar superioritatea Intel la toate capitolele, AMD trebuia să mute repede. Şi eficient. Soluţia stă tot în trecutul lor. Demult, procesoarele AMD erau asociate cu cea mai bună performanţă pe preţ, fără să exceleze la caracteristici tehnice. Îţi luai unul ieftin şi-şi făcea treaba. Pentru că trecerea la procesoarele pe 45 de nm, nume de cod Deneb este programată doar la sfârşitul anului, AMD trebuia să găsească o soluţie rapidă de ieşire din criză. Prima măsură a fost scăderea preţurilor la procesoarele actuale, Phenom X4 şi Athlon 64 X2, care au devenit astfel soluţii pentru cei cu buget redus. Doar că nu era îndeajuns. Trebuia ceva nou, ceva care să atragă consumatorii. Iar mai mult implementarea noii soluţii nu trebuia să coste prea mult compania din Sunnyvale.

Soluţia e una foarte ingenioasă. Inginerii AMD s-au gândit să exploateze procesoarele X4 cu un core defect (situaţie des întâlnită) prin scoaterea din funcţiune a respectivului core şi comercializarea procesorului ca Phenom X3. O mutare bine venită în situaţia actuală. Cu nişte costuri reduse AMD au scos pe piaţă ceva nou. Bravo lor, chiar inovator. Plaja de preţuri pentru aceste procesoare urma să fie între Phenom X4 şi Athlon 64 X2. AMD a lansat trei tipuri de procesoare cu 3 nuclee: Phenom 8750 cu o frecvenţă de 2,4 Ghz, Phenom 8650 cu tactul la 2,3 Ghz şi fratele mai mic Phenom X3 8450 cu viteza de 2,1 Ghz. Deoarece aceste procesoare au un TDP de 95 W, ele pot fi montate pe numeroase socket-uri AM2 sau AM2+ existente deja în comerţ. Costurile s-au redus la minimum. Procesoarele beneficiază de cache level 2 pentru fiecare core separat (512 KB), precum şi un cache de nivel 3 comun (2 MB). Procesoarele sunt compatibile DDR2, un neajuns fată de concurenţa Intel.

Problemele cu afişarea corectă a numărului de nuclee în Windows Vista au fost complet eliminate printr-un patch de la Microsoft. Probleme mai sunt doar cu suportul anumitor jocuri sau aplicaţii multimedia pentru 3 core-uri. Datorită lipsei acestui suport, numeroase jocuri se comporta pe un X3 mai slab chiar decât procesoalele Athlon 64 X2. Ce să mai zicem de războiul cu puternice Core 2 DUO de la Intel unde AMD nu are nici o şansă. Cu rare excepţii, rezultatele confirmă dacă mai era nevoie, superioritatea Intel.

Un test concludent l-au realizat cei de la X-bit Labs aici. Tot ei au reuşit să overclock-eze un Phenom X3 8750 de la 2.4 Ghz la 3.1 Ghz fără a afecta stabilitatea sistemului. Acesta este încă un punct în plus pentru tânărul procesor. La testul puterii consumate acest X3 s-a comportat în linia gamei AMD. Adică dezastruos comparativ cu procesoarele Intel concurente.

Ca o concluzie aş vrea să subliniez aprecierea mea pentru inovaţia AMD, în acelaşi timp fiind destul de rezervat în ceea ce priveşte viitorul companiei. De dragul concurenţei eu sper să scoată pe piaţă un produs care să ridice mult ştacheta în lupta sa cu gigantul Intel.

Articol scris pentru SuperBlog 2008.

2 thoughts on “E mai bine în trei?

  1. Cu toate ca sunt inca fac AMD, chiar dc notebook-ul meu e un 2.2GHz Core2Duo, tot nu ti-ai spalat pacatele pana nu apar si articole depre Apple. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *