WOW, just WOW!!!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=96dWOEa4Djs]

Reteta pentru un WOW de calitate:

Se iau 24 de SSD-uri MLC Samsung, fiecare cu 256GB spatiu de stocare si o viteza maxima de citire de 220MB/s si o viteza de scriere maxima de 200MB/s. Din acestea. Care se pot cumpara de aici. Alte cifre wow-iste: fiecare drive are o putere consumata in timpul utilizarii de doar 1,5 W, iar in idle de 0.15W, ceea ce face ca puterea consumata a 24 de astfel de discuri sa fie de doar 36W.  Ca o comparatie, un hard disk cu platane consuma in general intre 8-9 W, deci 24 de astfel de discuri ar consuma intre 192 si 216 W.

Aceste 24 de SSD-uri sunt cuplate intr-un RAID de la Areca. Latimea de banda este data de cele 4 SATA ale controller-ului, fiind undeva in jurul a 2GB/s. Spatiul este de 6GB, adica 24 * 256 GB.

Restul componentelor sunt de exceptie de asemenea:

 • 2 procesoare quad core, QX9775, de la Intel, viteza de 3.2 GHz, consum, 150W. Pret, in jur de 2 laptopuri performante.
 • 2 placi video ATI (AMD) HD 4870 X2 legate in crossfire.
 • 4 GB de memorie RAM la 800 Mhz
 • 2 surse de cate 1000 de W fiecare (o sa vina o facturaaaa)

Cu toate acestea, vedeta incontestabila e discul SSD. Dupa parerea mea acesta e viitorul stocarii, dezavantajele actuale fata de hdd clasice se vor estompa intr-un timp scurt, mai ales dupa ce marii jucatori au inceput sa investeasca in tehnologie. Prin aceasta miscare, dezavantajul principal, pretul mult mai mare, va fi repede eliminat de asemenea. Iar castigurile fata de hard disk-urile curente sunt mai mult decat evidente. Viteza, consumul, rezistenta la socuri, zgomotul mult mai mic, si altele. In maxim 2 ani, eu zic ca vor deveni o alternativa viabila la hard-discurile clasice.  Vom vedea.

2 thoughts on “WOW, just WOW!!!

 1. 6 TB pare mult, dar de fapt e nimic.
  6 GB era ceva, dar acum e tot nimic.
  6 PB va fi si mai mult, dar va fi nimic.
  ….
  6 YB oare va fi mult? Firesc, va fi tot nimic

  6 ?? va fi enorm, dar totusi nimic.

  Cifrele cu multe wow-uri ne uimesc,
  Dar ele nu ne si trezesc.
  Wow-ul cel modern ne amageste
  Ca pana la urma tot nimic este.

  Pacat de oameni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *