Oscarurile lui Bihorel, 2008

Cea de-a patra ediţie a premiilor lui Bihorel şi-a respectat faima de premii „Zmeura de Aur” pentru persoanele publice din Bihor. A fost un show plin de glume şi glumiţe, ironii şi răspunsuri la ironii, mici înţepături locale, cu un prezentator Mircea Chirilă puţin emoţionat şi parcă fără experienţa în faţa camerei de luat vederi (deşi nu aşa stau lucrurile), însă cu destul fler şi umor pentru a menţine atmosfera. Din păcate, râsetele mele de acasă (şi sunt sigur că şi a multor orădeni telespectatori ai televiziunii Transilvania) nu au avut corespondent printre spectatorii prezenţi. Aceştia parcă nu au un simţ al umorului atât de antrenat, având însă scuza că e mai greu să râzi de tine decât de alţii.

„Sabia lui Damocles” pentru politicienii locali, aşa cum a fost numită de prezentator a debutat cu un scurt discurs al viceprimarului Gheorghe Carp care le-a urat celor prezenţi „să prindă un loc de la coadă” în acest top mai mult sau mai puţin infam.

Pe parcursul desfăşurării premierii, au avut loc şi 2 „competiţii”. Una s-a adresat caricaturiştilor, Ovidiu Pascu şi Viorel Chiricuţă, care au avut sarcina de a portretiza votul uninominal, în 30 de minute (Mi-a plăcut una dintre caricaturi: Tu ţi-ai ales nevasta uninominal sau pe liste?). Un alt concurs i-a vizat pe jurnaliştii prezenţi acolo care au avut rolul de a prezenta cât mai caracteristic o banală ştire de la poliţia rutieră. Aceasta era despre un accident între un camion ce transporta apă minerală (cred că v-aţi dat seama de aluzia la Izvorul Minunilor) şi un rrom ce aducea fier furat. Accidentul s-a soldat cu rănirea uşoară a calului.

Apoi s-a trecut la acordarea menţiunilor, pentru „norocoşii” care nu au prins topul: Cornel Lupău, director OTL („Lupău îşi schimba părul, dar năravul ba”), Aurelia Ţenţ (directorul Direcţiei Tehnice din Primaria Oradea), Mihai Gabor zis şi Grecul, Petru Filip („a primit o plachetă oferită de PNL”), Ioan Mintaş, PSD („Ce ziua se zidea, noaptea se fura”), Marius Vizer. Gheorghe Carp a fost recompensat de asemenea cu menţiune pentru ca a reuşit comasarea a 4 spitale, unde prin gruparea bolnavilor cu degerături împreună cu cei cu febră s-au redus semnificativ cheltuielile cu întreţinerea. Alţi „norocoşi” învinşi sunt Petruţ Drăgan, Octavian Bot, Marcel Boloş („A cărui gest de a întoarce spatele PDL a fost interpretat greşit”) şi Adrian Mihuţ.

După menţiuni a urmat un scurt moment marca Mircea Chirilă, în care celebrul om de presă a explicat de ce premiile au fost devansate anul acesta. 25 octombrie nu va mai fi, pentru ca lumea se va fi sfârşit. Şi cauza va fi, la fel ca de-a lungul istoriei tot o gaură neagră. Apoi s-a arătat profund dezamăgit de faptul că editorialele sale nu sunt citite, iar „o siliconată” adună peste 6000 de vizite în 5 ore. Pentru aceasta se impune o nouă strategie: editoriale ilustrate. În loc să zică că un politician e ca o „bip”, va ilustra acest lucru.

Au urmat apoi decernarea prestigioaselor premii. Iată fericiţii câştigători şi premiile lor, cu menţiunea că doar cei mai curajoşi au venit să şi le ridice. Aceia sunt de apreciat.

Vasile Petruţ, consilier local PDL: „Am să bag lemne-n cazan/ Şi-o să mă spăl în lighean”

Alexandru Toth, preşedintele FC Bihor: „De emoţii v-am cruţat/Deja am retrogradat”

Traian Ştef, fostul şef al bibliotecii judeţene: „Mă, io din banii mei/Merge unde vrei”

Poliţia de Frontieră: „Câinele când zboară/ Sigur o să moară”

Fraţii Micula, oameni de afaceri: „Cucuceni nu sună bine/Ne cam face de ruşine”

Mircea Matei, preşedinte executiv PDL Bihor: „Din gradina lui Ion/Fac un parc Secession”

Alexandru Mudura, părintele Lotus Mall Oradea: „Dacă azi nervos mă scol/ Poate mai fac înc-un Mall”

Călin Raita, candidat la Primăria Oradea: „Banii pentru finisare / I-am aruncat la votare”

Gheorghe Toda, prim procurorul parchetului Bihor: „Pentru un rahat de şpagă / Astăzi nimeni nu te leagă”

Adrian şi Doru Maghiar, deţinătorii clinicii şi spitalului Pelican: „Cu o moarte eşti dator / Mai bine cu lux orbitor”

Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor: „Pentru mari e evident / Am să-i bag în faliment”

Saşa Cercel, procuror: „Bag pe gabori la bulău / Că aşa vrea muşchiu meu”

Marcel Tarţa, fostul director al Zonei Metropolitane Oradea: „Eu centrez, eu dau cu capul / Dar acum am dat de dracul”

Silvia Suciu, fostă consilieră PSD: „Cinşpe colitruşi deodata / Nu pot face cât o fată”

Mihai Bar, PSD: „Ţineţi minte 8 cuvinte / Până mor îs preşedinte”

Alexandru Kiss, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor: „Nici dacă veniţi cu ANI / Nu vă spun ce-am făcut cu banii”

Ilie Bolojan, primar Oradea: „Asta-mi este misia / Să-i pun să-şi dea demisia”

Acestea au fost vedetele serii. Vă ziceam mai înainte de concursul adresat jurnaliştilor prezenţi. Ei şi-au prezentat relatările, interesante de altfel, însă relatările diferitelor ziare în închipuirea lui Bihorel au făcut toţi banii: Realitatea Bihoreana , Jurnalul Bihorean, Jurnalul de dimineaţă (Nici o relatare, având lacătul pe sediu), Informaţia de Vest (Lele este de vină), Gazeta de Oradea (relatarea lui  Daniel Meze), Ghimpele de Bihor, Bihoreanul (relatarea lui Adrian Criş), Florin Budea (Domnule Bolojan, ne-aţi minţit!). Modul cum au fost prezentate relatările a fost deosebit de amuzant, făcându-se şi aluzii la culoarea politică şi simpatiile anumitor ziare.

Ca o concluzie, pot să afirm că sunt încântat că avem în judeţ aceste premii care prin umor, ironii fine şi mai puţin fine, aduc la lumină realitatea. O realitate dura, urâtă, dar prezentată cu zâmbetul pe buze. Pentru că exact cum a spus primarul, la final: „În afară de glume, aţi avut dreptate”. Nu am putut să nu remarc şi simpatia politică a Bihoreanului pentru Ilie Bolojan, însă ştiam de mult acest lucru. Aceste premii sunt o pată de culoare în peisajul politic bihorean, care însă din păcate nu merită nici măcar aceste „zmeuri de aur”. E trist că în Bihor sunt asemenea personaje, dar mă consolez cu faptul că pentru câteva ore am putut să râd de ei. Deci multă baftă lui Bihorel şi abia aştept premiile de anul viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *